Ски в Италия

Print Friendly, PDF & Email

Отиваме за пръв път на ски извън България и нямаме търпение да видим какви са условията в Италия. Чували сме прекрасни отзиви от хора , които са били на ски-почивка там.  Декември е и ни се отдава страхотна възможност да разберем дали е така.

Резервираните нощувки са в Андало. До Венеция летим със самолет, а от там вземаме автобус до Андало. Разстоянието от Венеция е около 250 км., като пътят до Верона е по магистрала. От Верона на север обаче, започва навлизането в планината и пътят, освен че става натоварен през зимата, става и много живописен. На места гледките са зашеметяващи, а завоите безкрайни, няколко пъти имаме усещането че просто се връщаме обратно.

Почти през цялото време пътят следва течението на река Адидже. Добре, че е тази малка река, която хиляди години е ваяла този проход, защото да се проправи друг път през Алпите ми се струва немислимо. Това е път А22 в картата ви, ако шофирате сами до Андало или Brennero Motorway, която свързва Модена с Бренер в най-северна Италия.

Хотелът, който се настаняваме е Сплендид, 3*-звезден, в центъра на Андало (ски зона Паганела), уютен алпийски хотел с постоянно горяща камина и насядали около нея хора от всички народи, с мил и учтив персонал и страхотна тиролска храна. Предимството му е, че се намира на 250 метра от кабинковия лифт и самия център, но ако не желаете да вървите, можете да ползвате ски автобуса, който спира точно пред хотела   http://www.splendidhotelandalo.it

сплендид

Андало е част от Скирама, област включваща 8 ски зони и писти с обща дължина около 380 км.!!! Oсвен нашата Андали-Фай ди Паганела, зоната включва също Мадона Ди Кампильо, Пинцоло, Фолгарида-Марилева, Пейо, Тонале, Монте Бондоне и Фолгария-Лавароне. Скирама е свързана посредством 150 лифта, които се преплитат до всяка една от тези зони на височина стигаща до 3000 метра. В италианската част на Алпите (Доломити) са разположени 21 трихилядника, а нашето Андало се намира на 1000 м. надморска височина, можете да си представите каква денивелация имат пистите, какви гледки можете да очаквате и за каране на ски от какъв ранг става въпрос!От местния пътеводител научаваме, че общата дължина на пистите само в нашата област Андало е около 50 км, всичките са оборудвани и с оръдия за изкуствен сняг, на разположение са  18 лифта, а денивелация на ски пистите тук е от 1060 до 2125 м. като 30 км. от тези писти са средно сложни, 15 км. леки, а само 5 км. са т.наречените черни писти. 37 евро е цената на еднодневната ски- карта за област Паганела.

Тук ски можете да карате още от ноември, ние идваме обаче през декември, за да не почиваме в най-ниския сезон, все пак искаме да усетим истинската тръпка от карането на ски с другите туристи, които през декември вече са залели местните курорти. Пистите в област Андало обаче не са много подходящи за начинаещи скиори като мен и в това ни убеждават повечето местни. По-голяма част от пистите са червени.

Още първия ден се качваме на лифта, за да видим до къде може да ни отведе. На място имаме възможност да си купим различни видове ски карти. Можем да избираме между полудневна или така наречената местна карта; Карта Скирама , която ни позволява да караме 5 до 14 дни в областта, от която сме я купили + 1 ден достъп до  всички останали 7 ски-региона. Има разбира се и сезонни и годишни карти. Стръмно потегляме нагоре и за десетина минути стигаме върха. Духа страхотна виелица и не виждаме на повече от 5 метра, затова изчакваме следващата кабинка и тръгваме обратно. По средата между върха и Андало в ниското има междинна станция, на която също слизаме. Тук вече е по-различно. И обстановката, и ветровете. Оказваме се на полегата писта, подходяща дори за начинаещи скиори.

Средата на декември е и всички тук се готвят за Коледа. Имаме възможността да присъстваме на истински коледен базар. Коледно настроение цари и в магазините и заведенията. Ароматът, музиката, осветлението и украсата дават неповторимо усещане за най-истинската Коледа, която си представяме.

коледен базар андало

Хората са в страхотно празнично настроение, много мили и учтиви, с радост ни предлагат да опитаме безплатно местните специалитети парампамполи и шоколадови трюфели. Парампамполи е алкохолна напитка, сервира се с пламък и обикновено се състои от кафе, ракия, вино, захар и мед, която комбинация ви кара да потръпнете. Разбира се, във всяко магазинче за сувенири се предлагат красиво опаковани комплекти с всичко нужно да си забъркате сами това чудо на чудесата.

андало

В менюто на всяко заведение пък имаше ето тази вкусотия. Пица, но не точно, сандвич, но не точно сандвич. Основното съдържание бяха гъбите и кашкавала, но какъв вкус имаха само…

пица андало

Андало се оказва много симпатично алпийско градче, чийто улици се преплитат нагоре надолу. Хората тук се изхранват само и единствено от туризъм, затова  гостите на градчето са на почит. Местните са много мили и гостоприемни. Някои дори влизаха в ролята на екскурзоводи и надълго и нашироко ни съветваха къде да отидем, какво можем да правим, какво да си купим. Освен официалния италиански език, тук много често се чува и немска реч, а менюто в заведенията винаги е написано на двата езика. До Първата Световна война населението на северна Италия, в която се намираме е било немско. Затова всеки тук говори и двата езика. Английски се говори рядко, но това е типично за цяла Италия.

Центърът на Андало не е много голям, но е достатъчен да побере коледния базар, станцията на ски лифта и безброй малки магазини, пълни с местни и коледни сувенири, просто защото сезонът е такъв. Сувенирите бяха толкова прекрасни и направени с такъв вкус, че ми се искаше да отнеса безброй джунджурии в България.

Местната архитектура е невероятна- съчетание от средновековни сгради и съвременно тиролско строителство. Няма къде да видите безвкусно построени хотели или презастрояване.

Така и така сме тук, решаваме да проучим околността. Само на 5 км. от Андало се намира невероятно красивото езеро Молвено. Селцето, което се оглежда в езерото също се казва Молвено. Задължително спрете на някоя от терасите на самия главен път, за да се полюбувате на приказната гледка.

Няма да навлизам в никакви подробности относно околността. Само ще ви споделя любимите си запечатени моменти от разходките наоколо. Сами изберете къде да отидете на ски следващия път.

Кампитело

kampitelo

  Моена

Leave a Reply